Sexting en Grooming

Internet en social media zijn helemaal van deze tijd. Het is handig, snel en leuk. Maar het brengt ook een aantal risico’s met zich mee, bijvoorbeeld sexting en grooming. Het is belangrijk kinderen en jongeren hiervan bewust te maken, zodat zij weten wat ze kunnen doen als ze in situaties terecht komen waarin zij liever niet willen belanden.

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele data. Het delen en verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal van minderjarige kinderen wordt door de wet opgevat als het verspreiden van kinderporno.
Grooming is een werkwijze van volwassenen (vooral mannen) om online het vertrouwen te winnen van kinderen zodat zij hen uiteindelijk seksueel kunnen misbruiken en/of uitbuiten.

Aanbod Qpido
Het aanbod rondom sexting en grooming bestaat uit:
Voorlichting ‘SnAppje’
Voorlichting ‘Sexting & Grooming’
Voorlichting ‘Sexting & Grooming’ voor ouders en professionals

Voorlichting ‘SnAppje’
‘SnAppje’ is een voorlichting voor leerlingen van groep 7 en 8 van het primair en speciaal onderwijs. Het doel van de voorlichting ‘SnAppje’ is het vergroten van kennis over en bewust zijn van de risico’s van social media. Het is een interactieve les met pakkend filmmateriaal over de risico’s van social media. Leerlingen krijgen handige tips en tools om social media leuk en veilig te houden. De voorlichting duurt anderhalf uur en wordt op school gegeven door twee ervaren voorlichters van Qpido.

Voorlichting ‘Sexting & Grooming’
‘Sexting & Grooming’ is een voorlichting die vaak gegeven wordt aan leerlingen van de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Het doel van de voorlichting ‘Sexting & Grooming’ is het vergroten van kennis over en bewust zijn van de risico’s van social media. Het is een interactieve les met pakkend filmmateriaal over de risico’s van social media. Leerlingen krijgen handige tips en tools om social media leuk en veilig te houden. De les duurt anderhalf uur en worden op school gegeven door twee ervaren voorlichters van Qpido.

Op De Brug
In februari staan de volgende lessen en bijbehorende ouderavond ingepland op De Brug. Leerjaar 1 en 2 ontvangen de voorlichting SnAppje, vanaf leerjaar 3 wordt de voorlichting Sexting en Grooming gegeven.
Op dinsdag 15 februari is er van 19:30 – 21:00 uur een voorlichting voor ouders/verzorgers. Aanmelden voor deze avond gaat via de HOY app.